ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας, Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού τομέα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, με καταλυτική ημερομηνία καταβολής  21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα  με το Υπουργείο Εργασίας  για  τους εργαζόμενους που η εργασιακή τους σχέση τελεί σε αναστολή , εξακολουθούν να δικαιούνται άδεια και επίδομα αδείας καθώς ο χρόνος αναστολής τους υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας για τα συγκεκριμένα δικαιώματα  σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η καταβολή άδειας και επιδόματος αδείας  είναι υποχρέωση του εργοδότη που λειτούργησε την επιχείρηση ,κατά τη λήξη της σεζόν.

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι θα λάβουν το Δώρο  Χριστουγέννων ως εξής :

Οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα το εισπράξουν από τους εργοδότες τους επί του ονομαστικού τους μισθού.

Οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή από τους εργοδότες είτε έκαναν μονομερώς δηλώσεις θα λάβουν μειωμένο δώρο, λόγω των αναστολών αφού θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού και όχι του ονομαστικού  μισθού στο σύνολο του και θα καταβληθεί  από το κράτος απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων .

Οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που ήταν σε αναστολή όλο το χρονικό διάστημα από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου θα λάβουν περίπου 350 ευρώ ως Δώρο Χριστουγέννων.

Μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2021 θα λάβουν από το κράτος  ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΔΩΡΟΥ από τις αναστολές για το μήνα Δεκέμβριο δηλαδή το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου του 2020 όσοι δουλεύουν όλο το χρόνο.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε και εκφράζουμε την άποψη ότι με την απόφαση της η Κυβέρνηση να δώσει άδεια και επίδομα αδείας, μόνο σε όσων ξενοδοχείων άνοιξαν τους εργαζόμενους, αδικεί τους υπολοίπους .

Ζητούμε να πάρουν άδεια και επίδομα αδείας ΟΛΟΙ οι αναστελλόμενοι  ξενοδοχοϋπάλληλοι  ανεξάρτητα αν άνοιξε ή όχι το ξενοδοχείο που εργαζόταν ,από το κράτος το οποίο και τους   ασφάλισε την περίοδο 2020.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ                                      ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Published On: 10 Δεκεμβρίου, 2020 / Categories: Blog, Νέα /

Παρόμοια νέα