Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Το Σωματείο μας συνεχίζει την προσπάθεια για την πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με  ότι προβλέπει η εργατική νομοθεσία σε βασικούς τομείς που καθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις και κατ’ επέκταση τη ποιότητα της εργασίας και αμοιβής σας.

Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας για τη δίκαιη στήριξη του βιοτικού επιπέδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων.  Μερίδα Ξενοδόχων προσπαθούν να αμείβουν τους εργαζόμενους με μισθούς υποδεέστερους  από αυτό που προβλέπεται από την συγκεκριμένη σύμβαση, αυτό είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟ. ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ  ΑΜΕΣΑ

Επίσης

Σας αναφέρουμε  χρηστικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν για  τη διασφάλιση δικαιωμάτων που απορρέουν από τη εργατική νομοθεσία.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κάθε εργαζόμενος όταν προσλαμβάνεται υπογράφει ατομική σύμβαση εργασίας με τον εργοδότη. Η σύμβαση αναγράφει τους όρους εργασίας του, τα καθήκοντά του, την ειδικότητα του, το μισθό του (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) ,το ωράριο εργασίας, τη σχέση απασχόλησης για τους εποχικούς που πρέπει να είναι ορισμένου χρόνου καθώς και τον  τόπο παροχής εργασίας. Όταν την υπογράψει ( 2 αντίγραφα ) το ένα κρατάει ο εργαζόμενος, το άλλο ο εργοδότης.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ

Στους εργαζόμενους χορηγείται από τον εργοδότη εκκαθαριστικό ή αναλυτικό σημείωμα μισθοδοσίας για τις κατά μήνα αποδοχές τους και για τις αντίστοιχες κρατήσεις. Παρομοίως και για τα επιδόματα δώρων, αδείας και αποζημίωση αδείας.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ  

Ελέγχετε προσεκτικά τα αναλυτικά σημειώματα μισθοδοσίας να συμφωνούν με τις πραγματικές ημέρες εργασίας και ασφάλισης (ΡΕΠΟ-ΚΥΡΙΑΚΕΣ-ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ), το βασικό μισθό , την προϋπηρεσία , τα επιδόματα που δικαιούστε. Το ποσό πληρωμής κατατίθεται στην τράπεζα. Ενημερώσου  για την Τοπική Σύμβαση από το Σωματείο ή από το site του Σωματείου  www.soxir.gr  για το πόσο πρέπει να αμείβεσαι.

ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

Απαγορεύεται η μονομερής μεταβολή των όρων εργασίας. Ο εργοδότης σου δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει προς το χειρότερο ουσιώδεις όρους της σύμβασης εργασίας, χωρίς την υπογραφή σου.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Η σχέση απασχόλησης οφείλει να αναγράφεται ως ορισμένου χρόνου και όχι αορίστου χρόνου πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να απολυθείς οποτεδήποτε (Η εργασιακή σχέση των μισθωτών που απασχολούνται σε εποχιακές επιχειρήσεις είναι ιδιόρρυθμα ρυθμιζόμενη, ορισμένου χρόνου).

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

Εξελίσσεται ένα φαινόμενο εις βάρος κυρίως των εποχιακά εργαζόμενων όπου πολλοί εργοδότες αποφεύγουν την καταβολή της αποζημίωσης μετά τη δήλωση αποχώρησης απαιτώντας οι εργαζόμενοι να προσκομίσουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης (μετά από 2-3 χρόνια που καθυστερεί την έκδοση ο ΕΦΚΑ). Το αποτέλεσμα είναι  μετά την παρέλευση εξαμήνου να μην έχουν καμία επίπτωση από την τελική άρνηση καταβολής

ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Για όλα τα μέλη του Σωματείου έχουν διασφαλιστεί εκπτώσεις με τις Μινωικές Γραμμές – Υπεραστικά ΚΤΕΛ Ηρακλείου Λασιθίου – Αστικό ΚΤΕΛ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφεία του  Σωματείου μας,  βρίσκονται στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου  Δημοκρατίας 14 και λειτουργούν καθημερινά από τις 8.00 πμ έως και τις 8.00μμ . Ενημέρωση παρέχεται  και από το site του Σωματείου μας που είναι το www.soxir.gr, Facebook  https://www.facebook.com/somateiojenodoxoypallilonhrakleiou/

Στοιχεία επικοινωνίας: 2810-289597, 2810-288026, 6906652520

Email: k222@otenet.gr

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ                                                  ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Published On: 23 Ιουνίου, 2021 / Categories: Blog, Ασφαλιστικά, Εργασιακά, Νέα /

Παρόμοια νέα