ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΕΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

 Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας μας, συναντήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη και την Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Στρατινάκη στην συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν.Ηρακλείου κ.Κοκολάκης Νίκος.

Στην συνάντηση θέσαμε τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας και ειδικότερα:

1.- Για την κήρυξη των κλαδικών συμβάσεων ως γενικώς υποχρεωτικές:

ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ  η ηγεσία του υπουργείου πως την επόμενη βδομάδα θα  συνεδριάσει το Α.Σ.Ε.(Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας)  ώστε να ξεκινήσει η   διαδικασία.

2.-  Για την πληρωμή επιδόματος ανεργίας.

Όσο αφορά τις πληρωμές  των παρατάσεων επιδομάτων ανεργίας ξεκαθαρίστηκε πως χθες το πρωί το Υπουργείο Εργασίας έστειλε στον ΟΑΕΔ υπογεγραμμένη την απόφαση του Δ.Σ του Οργανισμού και από τις αρχές της επόμενης βδομάδας ξεκινάει η πληρωμή του επιδόματος στους εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Το ίδιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές και όσων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Φεβρουάριο.

3.- Αναπλήρωση μισθού στο 80%

Όσο αφορά την αναπλήρωση μισθού  στο 80% ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και εποχικούς και συνεχούς απασχόλησης που είναι σε αναστολή σύμβασης ή πρόκειται να μπουν σε αναστολή σύμβασης το Υπουργείο αρνήθηκε την αναπλήρωση λόγω δημοσιονομικού κενού στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και γιατί  δεν γνωρίζει αν θα συνεχιστεί το μέτρο αυτό και τους επόμενους μήνες.

4.- Ερμηνευτική για επαναπρόσληψη, και απόδοση επιδόματος άδειας

Την επόμενη Τρίτη θα βγει ερμηνευτική εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει πως δεν θίγεται το δικαίωμα της επαναπρόσληψης, είτε ήταν κάποιος  σε αναστολή μονομερώς είτε από τον εργοδότη, επίσης θα ξεκαθαρίζεται η υποχρέωση του εργοδότη,  να πληρώσει την άδεια και επίδομα αδείας του 2020 στους εποχικά εργαζόμενους, ενώ θα ξεκαθαρίζεται πως οι απολύσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΕΣ.

5.- Εμφάνιση ενσήμων

Τις επόμενες 15 ημέρες θα εμφανιστούν τα ένσημα στον ΕΦΚΑ από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης, απελευθερώνοντας έτσι την διαδικασία πληρωμής επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ ενώ ξεκαθαρίστηκε πως όσοι ήταν σε αναστολή σύμβασης δεν θίγεται κανένα δικαίωμα σε επιδόματα λοχείας.

6.- Για τα 50 ένσημα

Αρνητική  ήταν η απάντηση του Υπουργείου όσο αφορά τα αίτημα μας να ισχύουν τα 50 ένσημα γι αυτούς που μπαίνουν πρώτη φορά στο επίδομα ανεργίας επομένως ισχύει η διάταξη των 80 ενσήμων ως προαπαιτούμενο.

7.- Επαναφορά εφ άπαξ 20ετίας

Στο αίτημα μας για την επαναφορά του εφάπαξ λόγω 20ετίας, η απάντηση που πήραμε είναι πως θα ξανασυζητηθεί και θα εξεταστεί αμέσως μετά το τέλος της κρίσης από την πανδημία.

8.- Ένταξη στις ρυθμίσεις όλων των κατηγοριών εργαζομένων

Τέλος αρνητική ήταν η απάντηση στο αίτημα της Ομοσπονδίας μας για ένταξη στις ρυθμίσεις, όσων κατηγοριών εργαζομένων δεν έχουν μπει σ΄ αυτές ως τώρα λέγοντας πως το 2020 και η στήριξη δεν μπορεί να έχει  αναδρομική ισχύ αλλά και πως όσοι εργαζόμενοι είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας μέσα στην πανδημία έχουν καλυφθεί!!!!!!

ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

 

Θέλουμε να κάνουμε σαφές προς όλες τις πλευρές όπως το κάναμε και χθες στον Υπουργό Εργασίας.

ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΩΣ ΓΕΝΙΚΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ  ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ  ΤΩΝ 600 ΕΥΡΩ

 

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ  «LOCKDOWN» ΣΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

              Για το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου  

   Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γ. Γραμματέας

 

Κοκολάκης Νίκος                                                                       Σμυρνάκης Νίκος

Published On: 12 Μαρτίου, 2021 / Categories: Blog, Εργασιακά, Νέα /

Παρόμοια νέα