ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 3/5/2023 στην συνεδρίαση  του Ανώτατου Συμβούλιου Εργασίας, τέθηκε θέμα αν η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους του Ν. Ηρακλείου πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική.

Η απόφαση ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ  υπέρ της κήρυξης της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική!

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάζονται στο  Ν. Ηρακλείου καθώς  και όλες οι  ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Ν. Ηρακλείου υποχρεούνται να εφαρμόσουν τους μισθολογικούς όρους με τα επιδόματα της σύμβασης καθώς και τους θεσμικούς όρους αυτής.

Η σύμβαση προβλέπει αύξηση 7% από 01/04/2023 επί του βασικού μισθού και  αύξηση 5% από 01/04/2024 καθώς και αύξηση στο επίδομα προϋπηρεσίας.

Η κήρυξη της σύμβασης ως γενικώς υποχρεωτική θεωρούμε ότι είναι ένα πρώτο βήμα που μαζί με τις προτάσεις που υποβάλλαμε στα αρμόδια υπουργεία μπορεί να δημιουργήσει ενδιαφέρον εκ νέου για απασχόληση στον τουρισμό και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ειδικότερα στις επιχειρήσεις  του Νομού, στηρίζοντας το βιοτικό επίπεδο  των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ν. Ηρακλείου όσο αφορά την ισονομία για τους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους που απορρέουν από την συγκεκριμένη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην υπογραφή και κήρυξη της σύμβασης ως γενικώς υποχρεωτική , τους συναδέλφους  που ήταν παρόν σε κάθε αγώνα και προσπάθεια που κάναμε με στόχο αυτό το αποτέλεσμα, την ΓΣΕΕ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού καθώς και το  Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Καλούμε τους ξενοδόχους του Ν. Ηρακλείου να εναρμονιστούν και να εφαρμόσουν άμεσα την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τους εργαζόμενους να την προστατεύσουν και να αποφύγουν συμφωνίες υποδεέστερες από αυτά που προβλέπονται. Τέλος καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να εφαρμόσει επίσης άμεσα την χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε συνεχείς ελέγχους για την εφαρμογή και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Οι αγώνες θα είναι συνεχείς για:

-την επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα

-την επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία

-την στελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών για τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας

-την διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ                                              ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

 

Published On: 3 Μαΐου, 2023 / Categories: Blog, Uncategorized, Νέα /

Παρόμοια νέα