Υπεγράφη  από την Υπουργό Εργασίας η Υπουργική Απόφαση η οποία ενεργοποιεί το νόμο 4488/2017 για την διασφάλιση και την τήρηση της διαδικασίας για την υπερεργασία και την υπερωρία.

Από την 1 Ιουλίου 2018 ορίζεται άμεση εφαρμογή του Νόμου ο οποίος υποχρεώνει τον εργοδότη να καταχωρεί ηλεκτρονικά την όποια τροποποίηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, πραγματοποίηση υπερωριών ή υπερεργασίας, πριν από την έναρξη πραγματοποίησης τους.

Για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα απασχόλησης οι πέντε ώρες επιπλέον την εβδομάδα μετά τις 40 ώρες και οχτώ ώρες επιπλέον  με τις 40 ώρες την εβδομάδα για εξαήμερη απασχόληση, θεωρείται υπερεργασία.

Οι παραπάνω ώρες αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προασαυξημένο κατά 20%.

Διευκρινίζεται ότι άνω των 45 ωρών για το πενθήμερο και άνω των  48 ωρών για το εξαήμερο είναι υπερωρία.

Αυτά τα μέτρα είναι στην κατεύθυνση εκείνη για να  προστατεύονται οι εργαζόμενοι για να σταματήσει η εκμετάλλευση τους, για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης υποδηλωμένης εργασίας, αρκεί να υπάρχει ο ελεγκτικός μηχανισμός για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παραβατικότητας”, αναφέρει το σωματείο.

Γνωρίζοντας την υποστελέχωση και τη  έλλειψη του αναγκαίου εργατικού δυναμικού σε αυτές τις Υπηρεσίες ζητάμε την άμεση πρόσληψη εξιδεικευμένου προσωπικού για την στελέχωση τους για να έχουν εφαρμογή όλοι αυτοί οι νόμοι.

Published On: 11 Ιουλίου, 2018 / Categories: Blog /

Παρόμοια νέα