ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΕΥΝΑ –ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ.

Ολοι γνωρίζουμε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο Τουριστικός κλάδος είναι η έλλειψη εργαζομένων . Το φαινόμενο αφορά τον ευρύτερο τουριστικό τομέα και τις επισιτιστικές  επιχειρήσεις και όχι μόνο.

Το τοπίο που διαμορφώθηκε μετά από αυτή την εξέλιξη έφερε στο φώς πολλές παθογένειες  των προηγούμενων ετών.

Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η πρόκληση αυτή να αντιμετωπισθεί όχι ως πρόβλημα αλλά ως ευκαιρία επανασχεδιασμού και βελτιστοποίησης του εργασιακού περιβάλλοντος.

Τα κατάλληλο πλαίσιο μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με την θέσπιση κριτηρίων που θα στοχεύουν στην ικανοποίηση των εργαζομένων όσο και στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Θεμέλια αυτών των πυλώνων είναι  η κατάλληλη εκπαίδευση ,οι ίσες ευκαιρίες ,οι υγιείς εργασιακές σχέσεις ,να επιτυγχάνετε η ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική ζωή και την εργασία,με αποτέλεσμα την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος .Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει μια μελέτη που θα καταγράφει λεπτομερώς τις υπάρχουσες εργασιακές συνθήκες .Θα τις κωδικοποιήσει ανά κατηγορία καταλύματος και ανά εργασιακή ειδικότητα.Θα αποτυπώσει τις καλές πρακτικές που πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα και παράλληλα  θα αναδείξει τα σημεία που χρήζουν βελτίωση.

Τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν για την μελέτη θα είναι τα ευρήματα μιας έρευνας  μεταξύ των εργαζομένων στα ξενοδοχεία που θα προηγηθεί.

Για την σωστή εκπόνηση της μελέτης ,τα ευρήματα της έρευνας που θα προηγηθεί θα τεθούν σε Δημόσιο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς ,Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σύλλογος Διευθυντών ,Ενωση Ξενοδόχων,εκπροσώπους ΕΟΤ, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Τα αποτελέσματα του Διαλόγου αυτού θα συμπεριληφθούν για την εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων.

Η μελέτη κατόπιν θα καταλήξει στη συγγραφή μιας πρότασης για τη θεσμοθέτηση κατάλληλων κριτηρίων προκειμένου να υπάρξει η Νομική θωράκιση του προτεινόμενου πλαισίου.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στους εμπλεκόμενους φορείς. Απώτερος στόχος είναι να ενσωματωθεί στα κριτήρια κατηγοριοποίησης που χρησιμοποιούνται στις κατατάξεις των καταλυμάτων σε αστέρια  και κλειδιά.

Η πρόταση θα κατατεθεί στα συναρμόδια Υπουργεία Τουρισμού-Εργασίας προκειμένου να αξιολογηθεί για να συμπεριληφθεί σε επόμενη πρόταση Νόμου για συζήτηση στη Βουλή.

    Για το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου

   Ο Πρόεδρος                                 Ο  Γ.Γραμματέας

Κοκολάκης Νίκος                            Σμυρνάκης Νίκος     

Published On: 20 Ιουλίου, 2023 / Categories: Blog, Νέα /

Παρόμοια νέα