ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Μαρτίου-Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας!

 

8 Μαρτίου 1857 ο μεγάλος ξεσηκωμός από τις εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης σηματοδότησε τον αγώνα των γυναικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη για τον εορτασμό της γυναίκας στην προσωπικότητα της στους καθημερινούς αγώνες που δίνει.

Αποτελεί ημέρα μνήμη και τιμής για την προσφορά της στην οικογένεια ,στην εργασία αλλά και στη κοινωνία γενικότερα..

Για τη γυναίκα οι οικογενειακές υποχρεώσεις που παραμένουν σταθερά “ευθύνη” και “υποχρέωση” της δεν μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με την απασχόλησης στον Τουρισμό . Η γυναίκα καταλήγει να επιλέγει εργασία που της εξασφαλίζει σταθερότητα ή ελεγχόμενα ωράρια, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις πολλαπλές υποχρεώσεις της και να μπορέσει να ανταποκριθεί στους πολλούς και δύσκολους ρόλους που έχει επωμισθεί ως μητέρα, σύζυγος , γιαγιά, εργαζόμενη, άνεργη , θέτοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της σε όρους εργασίας και αμοιβής.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της απασχόλησης στον ελληνικό τουριστικό τομέα καλύπτεται από γυναίκες. Πράγματι παρατηρούνται θέσεις απασχόλησης καθαρά γυναικείες (καμαριέρες, καθαρίστριες) , ενώ υψηλή πυκνότητα παρατηρείται σε θέσεις όπως της υποδοχής , σερβιτόρας, προσωπικό κουζίνας.

Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση στους εργασιακούς χώρους , χαμηλοί μισθοί, τα εξαντλητικά ωράρια, τα εργατικά ατυχήματα ο ηλικιακός ρατσισμός μετά την ηλικία των 40 – 45 ετών, εργασιακός εκφοβισμός ,και ενίοτε η σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση που αντιμετωπίζει η γυναίκα εργαζόμενη στα τουριστικά επαγγέλματα.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου τιμά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και στέκεται με σεβασμό στον καθημερινό αγώνα που δίνει για να μπορέσει να ανταποκριθεί στους δύσκολους ρόλους που έχει επωμισθεί.

Η φετινή επέτειος εορτασμού τυγχάνει να είναι διαφορετική μετά τις καταγγελίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας για σεξουαλική εκμετάλλευση και βία γυναικών στον εργασιακό τους χώρο.

Ενώνουμε τη φωνή μας. Δε φοβόμαστε. Εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να αναδείξουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Αγωνιζόμαστε για την καταπολέμησή της. Έλα έγκαιρα να μας πεις την καταγγελία σου να πάμε εμείς ή μαζί σου στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σπάσε τη σιωπή. Στηρίξου στη δύναμή μας.

Λέμε όχι στον εργασιακό εκφοβισμό και την ψυχολογική εξουθένωση. Απαιτούμε σεβασμό στη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Απαιτούμε ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος και τη διαφάνεια στους όρους εργασίας

Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ                                                        ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Published On: 8 Μαρτίου, 2021 / Categories: Blog, Εργασιακά, Νέα /

Παρόμοια νέα