ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                             

 

Αλλαγή πολιτικής  στήριξης εργαζομένων  στον Επισιτισμό – Τουρισμό.

Μία εφιαλτική σεζόν για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού τελείωσε, όμως  δεν  τελείωσε η αβεβαιότητα  και η αγωνία των εργαζομένων.

Μετά τις  εξαγγελίες Κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, περί στήριξης του κλάδου του Τουρισμού, διαφαίνεται η στήριξη και μόνο για τις ανάγκες των επιχειρήσεων με πλουσιοπάροχα πακέτα στήριξης,  (επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών- επιστροφή  επιστρεπτέας προκαταβολής –απόφαση Ευρωπαϊκής επιτροπής για δημιουργία  διακριτού προσωρινού πλαισίου  στήριξης 3 εκτ. ευρώ ανά επιχείρηση).

Την ίδια στιγμή  ανακοινώθηκαν επίσημα, ότι το μέτρο αναστολής σύμβασης για τους εποχιακά εργαζόμενους με δικαίωμα  επαναπρόσληψης από 1 Νοεμβρίου, θεωρείται ότι έχουν απολυθεί, αυτοδικαίως και  πλέον  θα καταγράφονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ για ταμείο ανεργία (Νοέμβριος- Δεκέμβριος – Ιανουάριος ) θέτοντας στην ουσία τέλος στο μέτρο στήριξης.

Επομένως, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα τι θα γίνει με τους υπόλοιπους μήνες έως την έναρξη της νέας Τουριστικής περιόδου;

Το κενό που δημιουργείται δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στήριξη.

Ζητάμε, άμεση Νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής  επαναπρόσληψης και τη συνέχιση μονομερούς δήλωσης  για τους μήνες Νοέμβριο- Δεκέμβριο, για τη διασφάλιση εισοδήματος για 2 μήνες τουλάχιστον  που είναι πολύ σημαντικό αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε , ξεκαθαρίζοντας ότι στήριξη εμείς θεωρούμε εισόδημα για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δυστυχώς, στην ίδια γραμμή κινούνται και οι Ξενοδόχοι, για την ανανέωση της Κλαδικής Σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η Ομοσπονδία μας  δεν κατάφερε να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, λόγω  της επιμονής  των εργοδοτών, για μειώσεις επί της ουσίας της τάξεως του 20%, δηλαδή, απορύθμιση των όρων αμοιβής  εργασίας.

Θεωρούμε λογικό αναλογιζόμενοι και το πρόβλημα με την πανδημία, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν αρνητικές διαφοροποιήσεις από τις περσινές Συμβάσεις.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά, ότι αντιλαμβανόμαστε ότι  τα μέτρα στήριξης είναι  δυσανάλογα   μεταξύ των Ξενοδόχων και των εργαζομένων.

Καλούμε τους Ξενοδόχους να εγκαταλείψουν τις παράλογες απαιτήσεις για μειώσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων και να  επαναυπογράψουμε για ένα χρόνο τις  Συμβάσεις  στα επίπεδα του 2020.

Τέλος καλούμε τους  κυρίους  Υπουργό και Υφυπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη και κ. Κόνσολα, καθώς και του τοπικούς Βουλευτές, να πάρουν ξεκάθαρη θέση αν συμφωνούν με τις  πρακτικές που αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά, πως δεν δεχόμαστε καμία μείωση στους μισθούς μας , δεν κάνουμε  εκπτώσεις για την  Ζωή μας , με τις δικές σας πολιτικές λιτότητας , φτωχοποίησης και εξαθλίωσης δήθεν λόγω της πανδημίας.

Δεν την  θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι.

Καλούμε τους εργαζόμενους συναδέλφους σε εγρήγορση γιατί η καραντίνα κάποια στιγμή θα τελειώσει και τότε θα μετρηθούμε στους δρόμους και όπου αλλού χρειαστεί.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ                                      ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Published On: 26 Νοεμβρίου, 2020 / Categories: Blog, Νέα /

Παρόμοια νέα