ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν Ηρακλείου  την πραγματοποίηση κινητοποίησης στις 14 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 10.00 με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Περιφερειακή Διεύθυνση ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) Κρήτης την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00 στη Λεωφόρο Κνωσσού.

 

Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει τους ξενοδοχοϋπάλληλους και γενικότερα τους εποχιακά εργαζόμενους. Παρ’ όλου που 6 Δις πλεόνασμα προέρχεται καθαρά από τον τουρισμό και την φορολογία, εμείς δεν έχουμε μερίδιο.

Ουσιαστικά μας καταδικάζει στην φτώχια και στην ανέχεια για άλλη μια χρονιά καθώς μένουμε πάλι χωρίς  εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής εξαιτίας της έξαρσης της ακρίβειας και  τις καθημερινές  ανατιμήσεις στα προϊόντα πρώτης ανάγκης,  , οδηγούν σε μια συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων με αποτέλεσμα να εντείνονται  οι κοινωνικές ανισότητες και η επιβίωση της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Ένα πάγιο αίτημά του σωματείου μας που αφορά την επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί, όπως επίσης δεν έχει ικανοποιηθεί και η επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία.

Επιμένουν στην λογική εξαίρεσης από το επίδομα μητρότητας για τις εποχικά εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί επειδή δεν έχουν ενεργή εργασιακή σύμβαση.

Για το περιβόητο ξεπάγωμα προϋπηρεσίας επί της ουσίας άνθρακας ο θησαυρός αφού σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαφανίσει το διάστημα από το 2012-2023 ενώ αντί για το 1,5 εκατομμύριο που θα λάμβαναν τριετία ούτε 10000 πρόκειται να το λάβουν άμεσα τουλάχιστον.

Το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους, παρά την δέσμευση του Υπουργού για  την ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας από το Ιούνιο 2023,  δυστυχώς και αυτό μετατίθεται για το τέλος του 2024.

Ακολούθως παρά τις δεσμεύσεις των προηγούμενων Υπουργών Τουρισμού για την συντήρηση του κτηρίου της σχολής Τουριστικής εκπαίδευσης παραμένει εγκαταλελειμμένο και χωρίς καμία παρέμβαση.

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  ΓΙΑ:

  • Κατάργηση του Ν. 3986/11 που έθεσε πλαφόν στην επιδότηση ανεργίας των εποχιακών εργαζομένων και αποκατάσταση του χρόνου τακτικής επιδότησης.
  • Εφαρμογή και τήρηση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία.
  • Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους.
  • Αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης. Άμεση συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου της σχολής Τουριστικής Εκπαίδευση στου Κοκκίνη Χάνι.
  • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Μέτωπο κατά της ακρίβειας.
  • Την στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό στις υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας -ΠΕΚΑ- ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ- Δημόσια Νοσοκομεία.
  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων καθώς και μέτρα στήριξης της απασχόλησης.
  • Άμεση ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
  • Επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ για όλες τις εργαζόμενες μητέρες ανεξαρτήτου σύμβασης εργασίας.
  • Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων στις ειδικότητες που είχαν αφαιρεθεί.

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπαλλήλους εργαζόμενουςάνεργους που θίγονται με αυτές τις πολιτικές να δώσουν ένα βροντερό παρόν στη συγκέντρωση διαμαρτυρία έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση ΔΥΠΑρώην ΟΑΕΔ) Κρήτης στη Λεωφόρο Κνωσσού την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 10:00

 

Για το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου

   Ο Πρόεδρος                                ΟΓ.Γραμματέας

 

Κοκολάκης Νίκος                         Σμυρνάκης Νίκος

Published On: 8 Φεβρουαρίου, 2024 / Categories: Blog, Νέα /

Παρόμοια νέα