ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΙΟ ΘΡΑΣΟΣ

Μετά από τέσσερις συναντήσεις της διαπραγματευτικής επιτροπής που εκπροσωπεί  το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου με την αντίστοιχη της Ένωσης Ξενοδοχείων  Ν. Ηρακλείου για την κατάρτιση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι και σήμερα δεν βγήκε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά των ξενοδόχων επικράτησε ο παραλογισμός και είχαν το θράσος να θέσουν ως αδιαπραγμάτευτο όρο για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας να αναφέρεται ότι ο εκάστοτε ξενοδόχος νομιμοποιείται να απασχολεί τον εργαζόμενο καθημερινά δυο ώρες πέρα του οκταώρου χωρίς την αντίστοιχη χρηματική αμοιβή.

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ν. Ηρακλείου ανέκαθεν απολάμβαναν μια ΄΄ διαφορετική πρωτιά ΄΄ σε σχέση με τις υπόλοιπες στην Ελλάδα, αφού τα ποσοστά πληρότητας που παρουσιάζουν κάθε χρόνο ξεπερνούν, συνήθως, κατά πολύ εκείνα των  ξενοδοχειακών μονάδων τόσο στην υπόλοιπη Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο Νομό Ηρακλείου η πληρότητα κατά την τουριστική περίοδο του 2022 έφτασε το 95% και ξεπέρασε αισθητά ακόμα και την κορυφαία μέχρι πρότινος τουριστική κίνηση του 2019. Σημειωτέον ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας του covid-19 τις τουριστικές περιόδους 2020 και 2021 χωρίς εμάς τους εργαζόμενους τα ξενοδοχεία δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν με ασφάλεια. Όλοι δε γνωρίζουν τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι εργαζόμενοι για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και να προσφέρουν –

παρά τις όποιες δυσκολίες- τις υπηρεσίες τους.

Παρόλα αυτά, ένα ακόμα πρόβλημα που εμφανίζεται και αυξημένο πλέον είναι η έλλειψη και κατά συνέπεια μείωση του προσωπικού στα ξενοδοχεία, οφειλόμενη, κατά την γνώμη μας, κατά κύριο λόγο στα χαμηλά εισοδήματα των εποχικά εργαζομένων ξενοδοχοϋπαλλήλων λόγο της ολιγόμηνης απασχόλησης, αμοιβών υποδεέστερων των Συλλογικών Συμβάσεων, έλλειψης ρεπό και μεγάλης εντατικοποίησης στους χώρους εργασίας.

Δυστυχώς οι ξενοδόχοι θέλουν εργαζόμενους σκλάβους και θέλουν να επανέλθει εργασιακός  Μεσαίωνας.

Χωρίς δεύτερη σκέψη δεν θα το επιτρέψουμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ                                             ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Published On: 2 Φεβρουαρίου, 2023 / Categories: Blog, Uncategorized, Νέα /

Παρόμοια νέα