ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Το Σωματείο μας συνεχίζει την προσπάθεια για την πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με τα  προβλεπόμενα για την εργατική νομοθεσία σε βασικούς τομείς που καθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις και κατ’ επέκταση τη ποιότητα της εργασίας και αμοιβής σας.

Η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ανεξαρτήτως εάν οι ξενοδοχειακή επιχείρηση στην οποία εργάζεστε ανήκει στην Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλείου ή όχι, ρυθμίζοντας  τους όρους αμοιβής και εργασίας για τη δίκαιη στήριξη του βιοτικού επιπέδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Από 01 Απριλίου 2024 προβλέπονται αυξήσεις 5% επί των βασικών μισθών της προηγούμενης σύμβασης σε όλες τις ειδικότητες.  Μερίδα Ξενοδόχων προσπαθούν να αμείβουν τους εργαζόμενους με μισθούς υποδεέστερους  από αυτό που προβλέπεται από την συγκεκριμένη σύμβαση, αυτό είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟ. ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ  ΑΜΕΣΑ στο Σωματείο μας, στην Επιθεώρηση Εργασίας ή στην γραμμή καταγγελιών στο 1555.

Σας αναφέρουμε  χρηστικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν για  τη διασφάλιση δικαιωμάτων που απορρέουν από τη εργατική νομοθεσία.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κάθε εργαζόμενος όταν προσλαμβάνεται υπογράφει ατομική σύμβαση εργασίας με τον εργοδότη. Η σύμβαση αναγράφει τους όρους εργασίας του, τα καθήκοντά του, την ειδικότητα του, το μισθό του (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ  ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) ,το ωράριο εργασίας, τη σχέση απασχόλησης για τους εποχικούς που πρέπει να είναι ορισμένου χρόνου καθώς και τον  τόπο παροχής εργασίας. Όταν την υπογράψει ( 2 αντίγραφα ) το ένα κρατάει ο εργαζόμενος, το άλλο ο εργοδότης.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ

Στους εργαζόμενους χορηγείται από τον εργοδότη εκκαθαριστικό ή αναλυτικό σημείωμα μισθοδοσίας για τις κατά μήνα αποδοχές τους και για τις αντίστοιχες κρατήσεις. Παρομοίως και για τα επιδόματα δώρων, αδείας και αποζημίωση αδείας.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ  

Ελέγχετε προσεκτικά τα αναλυτικά σημειώματα μισθοδοσίας (Τα ζητάτε από το λογιστήριο)  να συμφωνούν με τις πραγματικές ημέρες εργασίας και ασφάλισης (ΡΕΠΟ-ΚΥΡΙΑΚΕΣ-ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ), το βασικό μισθό , την προϋπηρεσία , τα επιδόματα που δικαιούστε. Το ποσό πληρωμής κατατίθεται στην τράπεζα. Ενημερώσου  για την Τοπική Σύμβαση από το Σωματείο ή από το site του Σωματείου  www.soxir.gr .

ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

Απαγορεύεται η μονομερής μεταβολή των όρων εργασίας. Ο εργοδότης σου δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει προς το χειρότερο ουσιώδεις όρους της σύμβασης εργασίας, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Η σχέση απασχόλησης οφείλει να αναγράφεται ως ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ και όχι αορίστου χρόνου πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να απολυθείς οποτεδήποτε (Η εργασιακή σχέση των μισθωτών που απασχολούνται σε εποχιακές επιχειρήσεις είναι ιδιόρρυθμα ρυθμιζόμενη, ορισμένου χρόνου).

ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

Οι εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τους ίδιους ξενοδοχοϋπάλληλους, που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας. Προϋπόθεση για το δικαίωμα επαναπρόσληψης είναι η έγγραφη ειδοποίηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη του μέχρι την 30 Ιανουαρίου, ότι επιθυμεί να απασχοληθεί κατά την προσεχή περίοδο .Η έγγραφη αυτή ειδοποίηση πρέπει να γίνεται μέσω του Σωματείου μας.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

Εξελίσσεται ένα φαινόμενο εις βάρος κυρίως των εποχιακά εργαζόμενων όπου πολλοί εργοδότες αποφεύγουν την καταβολή της αποζημίωσης μετά τη δήλωση αποχώρησης απαιτώντας οι εργαζόμενοι να προσκομίσουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης. Το αποτέλεσμα είναι  μετά την παρέλευση εξαμήνου να μην έχουν καμία επίπτωση από την τελική άρνηση καταβολής

ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Για όλα τα μέλη του Σωματείου έχουν διασφαλιστεί εκπτώσεις με τις Μινωικές Γραμμές – Υπεραστικά ΚΤΕΛ Ηρακλείου Λασιθίου – Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου .

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Το σωματείο  μας συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στους συναδέλφους ξενοδοχοϋπάλληλους  διεκδικώντας   την επαναφορά του ταμείου ανεργίας πριν μνημονίων επίπεδα , επαναφορά του Εφαπαξ στην εικοσαετία, αναβάθμιση των σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης , επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών , υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Απαιτούμε από τους Ξενοδόχους την τήρηση και εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής  Σύμβασης  Εργασίας  , την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ασφαλές εργασιακό περιβάλλον .

Απαιτούμε Σεβασμό και Αξιοπρέπεια.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που θα βοηθήσουν στην διεκδίκηση μισθών που απορρέουν από την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας επισυνάπτοντα πίνακες  Υπολογισμού αμοιβής και Επιδομάτων των Εργαζομένων αναλόγως της  κατηγορίας της  ειδικότητας  τους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφεία του  Σωματείου μας,  βρίσκονται στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου  Δημοκρατίας 14 και λειτουργούν καθημερινά από τις 8.00 πμ έως και τις 8.00μμ . Ενημέρωση παρέχεται  και από το site του Σωματείου μας που είναι το www.soxir.gr, Facebook  https://www.facebook.com/somateiojenodoxoypallilonhrakleiou/

Συνάδελφοι , η έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται πλέον έντονα μας δίνει την δυνατότητα να επιλέγουμε με πιο μεγάλη ευκολία τους  εργοδότες που τηρούν τις συμβάσεις εργασίας.

Στοιχεία επικοινωνίας: 2810-289597, 2810-288026    Email: k222@otenet.gr

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ                                                  ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Published On: 8 Ιανουαρίου, 2024 / Categories: Blog, Uncategorized, Νέα /

Παρόμοια νέα