ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ : Γραφείο Πρωθυπουργού

ΚΟΙΝ: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κο Κωσττή Χατζηδάκη.

 Κε Πρωθυπουργέ ,

Στις  27 Σεπτεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου , το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων  Ν. Ηρακλείου  και η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου συνδιοργανώσαμε  Εσπερίδα με Θέμα ¨ο Τουρισμός  την επόμενη ημέρα στην Κρήτη¨.

Με πρόσκληση σας  αντιπροσωπία αποτελούμενη από τον  Πρόεδρο  της ΓΣΕΕ , τον Πρόεδρο  της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και τον  Πρόεδρο  του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου σας  επισκεφτήκαμε στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και δεσμευτήκατε  προσωπικά  κε Πρωθυπουργέ ότι θα γινόταν μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα προκειμένου  να συζητήσουμε τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου μας. Δυστυχώς όμως και ενώ έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί  αυτή η συνάντηση .

Κε Πρωθυπουργέ,

ΟΙ εποχικοί εργαζόμενοι απολύθηκαν και θα πρέπει να ζήσουν μέχρι την έναρξη της νέας Τουριστικής Περιόδου του 2023 ( Απρίλιο – Μάιο)   με 3 μήνες και 5 ημέρες από το ταμείο ανεργίας Νοέμβριο – Δεκέμβριο –Ιανουάριο.

Στις 7 Ιουλίου από την Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού  έχει υποβληθεί  αίτημα στον Υπουργό Εργασίας κο Χατζηδάκη ή να επανέλθει σε πέντε μήνες η τακτική επιδότηση  όπως ήταν πριν τα  μνημόνια ή να υπάρξει μια αναλογική επιδότηση ( όσες ημέρες δουλέψει εποχικά ένας εργαζόμενος να επιδοτηθεί αναλογικά).

Κε Πρωθυπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια μέσα στην πανδημία πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι εγκαταλείπουν την τουριστική βιομηχανία και το επάγγελμα τους με τη λογική ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάποιος εποχικός  υπάλληλος (σεζόν) ενώ πρέπει να διαβιώνει ολόκληρο το χρόνο  χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως κίνητρο .  Τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχαν κίνητρα που έδιναν τη δυνατότητα επιλογής του εποχικού ξενοδοχοϋπαλληλικού  επαγγέλματος όπως ΕΦΑΠΑΞ στην εικοσαετία, ΤΑΞΥ , ταμείο ανεργίας ακόμα και έως 7 μήνες, σχολές δημόσιας επαγγελματικής κατάρτισης  Σ.Τ.Ε  και κυρίως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ συλλογικές  συμβάσεις εργασίας . Σήμερα οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί αφού μεγάλο ποσοστό εργοδοτών δεν τηρεί τη Συλλογική Σύμβαση  Εργασίας με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη εργοδοτική παραβατικότητα,  αφού κυρίως λόγο έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες επί της ουσίας οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι.

Δεν μας κάνει πλέον εντύπωση η τάση φυγής σε άλλους επαγγελματικούς χώρους αλλά και σε άλλες χώρες με αξιόλογους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Κε Πρωθυπουργέ,

Ζητάμε άμεσα τη συνάντηση που υποσχεθήκατε .

Πριν είναι αργά πάρτε μέτρα. Τα επόμενα χρόνια ο κίνδυνος να διπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζομένων που λείπει από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι μεγάλος  με ολέθρια αποτελέσματα και με κίνδυνο την υποβάθμιση  του Τουριστικού Προϊόντος.

             ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

        ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ                                                ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Published On: 7 Δεκεμβρίου, 2022 / Categories: Blog, Uncategorized, Νέα /

Παρόμοια νέα